de Fijma genealogie home   |   overzicht   |   naamindex

 

RIEWERT EELKESZ FIJMA    

Geboren in Enkhuizen op 1-1-1838, overleden aldaar op 18-7-1900. Landbouwer en arbeider. Zoon van Eelke Jacobsz Fijma en Grietjen Blok. Hij gaat op 5-5-1869 als landverhuizer naar Noord-Amerika maar komt een aantal jaren later terug naar Enkhuizen.

Hij trouwt op 1-11-1877 in Enkhuizen met Trijntje Loots, geboren in Enkhuizen op 8-9-1841, overleden te Den Haag op 24-11-1933. Ze is de weduwe van Luppe Wezelman (visser) en de dochter van Gerrit Loots (tuinman) en Johanna van der Zwol. Uit haar vorige huwelijk heeft ze een dochter Johanna.
Uit dit huwelijk:

  • Grietje Eelkesz, geboren te Enkhuizen op 17-7-1878, overleden aldaar op 19-8-1945. Zij trouwt op 22-8-1901 in Enkhuizen met Pieter Lub, visser. Zoon van Koert Lub (visser) en Hendrika Knip.

In de Staat van Landverhuizers (over de emigratie naar Noord-Amerika) staat dat Riewert in 1869 op 31 jarige leeftijd uit Enkhuizen naar Amerika is vertrokken "ter verbetering van het bestaan". Hij staat genoteerd als behoeftig en neemt geen vrouw of kinderen mee. Gelijk met hem vertrekken uit Enkhuizen: H. Franx (31 jaar) met vrouw en 3 kinderen; J. Wannaar (38 jaar) met vrouw en 4 kinderen; B. van Rooijen (62 jaar) zonder aanhang en weduwe G.G. Goosen Bosma (37 jaar) met 5 kinderen. In 1876 is Rieuwert weer terug in Enkhuizen.

Riewert gebruikt meestal als achternaam Eelkesz in plaats van Fijma, behalve bij de notaris waar hij heel bibberig met R. Fijma tekent. Zijn dochter Grietje wordt als Eelkesz ingeschreven bij de burgerlijke stand.

Overtoom bij de Heiligeweg    

In 1877 pacht Riewert voor 70 gulden de Overtoom bij de Heiligeweg. Daar werden de schepen, met meestal agrarische producten, overgehaald van polderpeil naar havenpeil. De bovenstaande foto van de Overtoom is van rond 1920.

Uit de jeugdherinneringen van Jan Goos, visserman van Enkhuizen:
"Toen moest ik toch eens kijken, waar die boeren met hun lege koolschuiten heenvoeren. Ik volgde ze en kwam aan het Rad, waar ze uit het zoute naar het zoete water gingen. Het ging vlug. Er kwam een strop om de schuit, welke om een dikke brede rol werd gelegd. Ze zeulden er zo overheen. Vanuit het zoete naar het zoute water ging het niet zo vlug, omdat het zoete water lager ligt dan het zoute."